"Δεν ειναι ο ανθρωπος εκπληκτικο ζωο;.."

"Δεν είναι ο άνθρωπος εκπληκτικό ζώο;.."
..Σκοτώνει άγρια ζώα - πουλιά, καγκουρό, ελάφια, ένα σωρό άγριες γάτες, ποντίκια, αλεπούδες και ντίνγκος - με τα εκατομμύρια για να προστατέψει τα κτηνοτροφικά ζώα και τις τροφές τους. Μετά σκοτώνει τα κτηνοτροφικά ζώα με τα εκατομμύρια και τα τρώει. Αυτό με τη σειρά του σκοτώνει τον άνθρωπο με τα εκατομμύρια, διότι τρώγοντας όλα αυτά τα ζώα οδηγείται σε εκφυλιστικές και θανατηφόρες αρρώστιες όπως τα καρδιακά νοσήματα, τα νοσήματα των νεφρών και τον καρκίνο. Οπότε τότε ο άνθρωπος βασανίζει και σκοτώνει εκατομμύρια ακόμα ζώα για να ψάξει να βρει γιατρειά για αυτές τις αρρώστιες. Αλλού, εκατομμύριο άλλοι άνθρωποι πεθαίνουν από πείνα και υποσιτισμό γιατί το φαγητό που θα μπορούσαν να φάνε χρησιμοποιείται για να παχύνει τα κτηνοτροφικά ζώα. Εντωμεταξύ, κάποιοι άνθρωποι πεθαίνουν με θλιμμένο γέλιο για την παραλογία του ανθρώπου, που σκοτώνει τόσο εύκολα και τόσο βίαια, και μία φορά τον χρόνο, στέλνει κάρτες που προσεύχονται για "Ειρήνη πάνω στην γη"."
Ντάβιντ Κόατες "Η βιομηχανική φάρμα του γερο-Μακντόναλν"

Περιβαλλον

23/10/07

Κίνα: εμπόριο γούνας από γάτες & σκύλους


Help Stop the Cruel Fur Industry.

ΤΟ ΓΟΥΝΙΝΟ ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΤΟΥ ΡΟΥΧΟΥ ΣΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΑΤΑ Ή Ο ΣΚΥΛΟΣ ΣΑΣ;

"Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου" σκοτώνεται για τη γούνα του; Δεν είναι μόνο ένα κακό όνειρο. Η Peta πρόσφατα έκανε κρυφή έρευνα εντός του κινέζικου εμπορίου γούνας από γάτες και σκύλους, για να δείξει τι είναι αυτό που η βιομηχανία προσπαθεί απελπισμένα να κρύψει. Ακόμα και οι έμπειροι ερευνητές της τρομοκρατήθηκαν με αυτά που βρήκαν: εκατομμύρια σκύλοι και γάτες ρόπαλο-χτυπιούνται, κρεμιούνται, αιμορραγούν μέχρι θανάτου, και στραγγαλίζονται με θηλιές από σύρμα, έτσι ώστε οι γούνες τους να μετατραπούν σε ενδύματα και αξεσουάρ ρούχων. Αυτή η γούνα συχνά έχει επίτηδες εσφαλμένες ετικέτες, σαν γούνα από άλλα είδη και εξάγεται σε διάφορες χώρες του κόσμου για να πουληθεί σε ανυποψίαστους πελάτες, στα καταστήματα. Η Κίνα, προμηθεύει περισσότερο από το μισό των γούνινων ενδυμάτων που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι ερευνητές πήγαν σε μία αγορά ζώων στη νότια Κίνα και βρήκαν γάτες και σκύλους στριμωγμένα σε μικροσκοπικά κλουβιά, ορατά εξουθενωμένα. Κάποια ήταν στο δρόμο για μέρες, μεταφέρονταν σε προχειροφτιαγμένα, συρμάτινα κλουβιά, χωρίς νερό και φαγητό. Είκοσι γάτες ήταν στριμωγμένες σε ένα και μόνο κλουβί. Εξαιτίας των άθλιων συνθηκών μεταφοράς τους δια μέσου της χώρας, πάνω στα κλουβιά βρισκόντουσαν πεθαμένες γάτες και σκύλοι, άλλα που πέθαιναν μέσα στα κλουβιά και άλλα με ανοιχτές πληγές. Κάποια ζώα ήταν ληθαργικά ή τρομοκρατημένα, και άλλα μάλωναν μεταξύ τους, τρελλαμένα από τον εγκλεισμό και την έκθεση.
Πάνω από 8000 ζώα ήταν φορτωμένα σε κάθε φορτηγό, με τα κλουβιά στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο. Κλουβιά με ζωντανά ζώα, συχνά πέφτουν από το πάνω μέρος των φορτηγών στο έδαφος, 10 πόδια κάτω, θρυμματίζοντας τα πόδια των ζώων που βρίσκονται μέσα. Κάποια είχαν ακόμα κολάρα στο λαιμό τους, σημάδι ότι ήταν τα αγαπημένα κατοικίδια κάποιων που εκλάπησαν για να γίνουν γούνα.
(πηγή: http://www.furisdead.com)

Υπερθέρμανση του πλανήτη

Η υπερθέρμανση του πλανήτη, καλείται πλεόν η μεγαλύτερη πρόκληση του ανθρωπίνου είδους, καθώς και η μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή. Η επιστημονική κοινότητα λέει πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πραγματικότητα κι ότι ευθύνεται κυρίως ο άνθρωπος γι’ αυτό. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες εκπέμπουν τεράστιες ποσότητες αερίων που εμποδίζουν την θερμότητα να διαφύγει από την ατμόσφαιρα της γης. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αυτό το φαινόμενο θα οδηγεί όλο και περισσότερο σε καταστροφικά φυσικά φαινόμενα, όπως πιο συχνή και έντονη λειψυδρία, πλημμύρες και τυφώνες, αλλά και ξεσπάσματα ασθενειών.
Οι επιστημονες επίσης προειδοποιούν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη, απειλεί τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων και ανυπολόγιστων ζώων. Πολλοί ευσυνείδητοι άνθρωποι προσπαθούν να βοηθήσουν στη μείωση του φαινομένου οδηγώντας αυτοκίνητα που εκπέμπουν λιγότερους ρίπους και χρησιμοποιώντας λάμπες που δεν καταναλώνουν πολλή ενέργεια. Αν και αυτό βοηθά, η επιστήμη δείχνει ότι, το να γίνουμε χορτοφάγοι είναι μάλλον ο πιο δραστικός τρόπος να πολεμήσουμε την υπερθέρμανση.
Σε έκθεση των Ηνωμένων Εθνών το 2006, ειπώθηκε ότι η κτηνοτροφία παράγει περισσότερα «αέρια θερμοκηπίου» από όλα τα αυτοκίνητα και φορτηγά του κόσμου. Ο Henning Steinfeld από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Η.Ε., ανέφερε ότι η κτηνοτροφία είναι «ένας από τους πιο σημαντικούς συντελεστές των σημερινών περιβαλλοντικών προβλημάτων».
Διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο, και νιτρώδες οξείδιο προκαλούν κατά το μεγαλύτερο μέρος την υπερθέρμανση. Η εκτροφή ζώων για τροφή είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές διοξειδίου του άνθρακα, και η μοναδική, μεγαλύτερη πηγή εκπομπών μεθανίου και νιτρώδους οξειδίου.
Διοξείδιο του Άνθρακα: Η καύση φυσικών καυσίμων (όπως πετρέλαιο και βενζίνη) απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα, το πρωταρχικό αέριο που ευθύνεται για την υπερθέρμανση. Η παραγωγή μίας θερμίδας ζωικής πρωτείνης, απαιτεί πάνω από 10 φορές περισσότερα φυσικά καύσιμα –απελευθερώνοντας πάνω από 10 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα- απ’ ότι η παραγωγή μίας θερμίδας φυτικής πρωτείνης. Η εκτροφή των ζώων με μαζικές ποσότητες σιτηρών και νερού, στην συνέχεια η σφαγή τους, η επεξεργασία, η μεταφορά και η αποθήκευση του κρέατος, απαιτεί τεράστια ποσά ενέργειας. Επιπροσθέτως, υπέρογκα ποσά διοξειδίου του άνθρακα απόθηκεύονται στα δέντρα και απελευθερώνονται κατά την καταστροφή τεραστίων εκτάσεων δασών για να παρέχουν βοσκοτόπια και καλλιέργεια σπαρτών για την εκτροφή. Ενώ πάνω απ’ όλα αυτά, η κοπριά των ζώων, επίσης απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.
Θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε το κανονικό σας αυτοκίνητο με ένα υβριδικό, και κάνοντας αυτό να εμποδίσετε περίπου έναν τόνο διοξειδίου του άνθρακα να εισέλθει στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο, αλλά σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Σικάγο, η χορτοφαγία είναι πιο αποτελεσματική στον πόλεμο της υπερθέρμανσης. Ένας χορτοφάγος εμποδίζει, κατά προσέγγιση, 1,5 τόνο διοξειδίου του άνθρακα να εισέλθει στην ατμόσφαιρα, σε σχέση με έναν κρεατοφάγο. Τα μαθηματικά είναι απλά, θα μπορούσες να ξοδέψεις περισσότερα από 20.000 σε ένα υβριδικό και ακόμα να συνεχίζεις να εκπέμπεις 50% περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από το αν σταματούσες να τρώς κρέας και άλλες ζωικές τροφές.
Μεθάνιο: Τα δισεκατομμύρια κοτόπουλα, γαλοπούλες, γουρούνια και αγελάδες που συνωστίζονται στα εκτροφεία κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν τεράστια ποσά μεθανίου, και κατά την πέψη και από τις εκτάσεις των κοπρώνων που είναι γεμάτες περιττώματα. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι κάθε λίβρα μεθανίου είναι πάνω από 20 φορές πιο δραστική από το διοξείδιο του άνθρακα στην παγιδευμένη θερμότητα της ατμόσφαιράς μας. Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας δείχνει ότι η κτηνοτροφία είναι η μεγαλύτερη πηγή εκπομπής μεθανίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Νιτρώδες οξείδιο: Είναι 300 φορές πιο δραστικό σαν αέριο υπερθέρμανσης από το διοξείδιο του άνθρακα. Σύμφωνα με τα Ην.Ε., οι βιομηχανίες κρέατος, αυγών και γαλακτοκομικών υπολογίζονται να ευθύνονται για το υπερβολικό 65% της παγκόσμιας εκπομπής νιτρώδους οξιδείου.
Μπορείτε να βοηθήσετε να Σταματήσει η Υπερθέρμανση του Πλανήτη!
Το πιο δυναμικό βήμα που μπορούμε να πάρουμε ο καθένας από μας για να αποτρέψουμε το φαινόμενο, είναι να σταματήσουμε να τρώμε κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά.
Κάντε μία δέσμευση 30 ημερών χορτοφαγίας, σήμερα, και αρχίστε να βοηθάτε το περιβάλλον κάθε φορά που τρώτε.
(πηγή Peta.org)

11/10/07

Υπογράψτε εδώ: arcturos.wordpress.comΕΛΛΑΔΑ, χώρα ελεύθερη από τσίρκο με ζώα
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων συνεχίζοντας τη δράση για τα άγρια ζώα σε αιχμαλωσία και αφού το φαινόμενο της αρκούδας χορεύτριας έχει λυθεί με τη λειτουργία του Καταφυγίου της Αρκούδας στο Νυμφαίο της Φλώρινας, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ καταθέτει επιστολή σε όλους του αρμόδιους κρατικούς φορείς με το αίτημα η Ελλάδα να ανακηρυχθεί χώρα ελεύθερη από τσίρκο με ζώα.
Πλήρης φάκελος της πρότασής μας κατατίθεται στα Υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πολιτισμού και Παιδείας.
Για το ίδιο ζήτημα, την προσεχή Τρίτη εκπρόσωποι του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ θα μεταβούν στις Βρυξέλλες σε συνάντηση εργασίας με τους Ευρωβουλευτές για την κατάργηση άγριων ζώων σε αιχμαλωσία, στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο Δίκτυο ENDCAP*.
Καλούμε τους πολίτες να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία αυτή.
Υπογράψτε στη σελίδα www.arcturos.wordpress.com και οι υπογραφές όλων μας θα κατατεθούν στην Ευρωβουλή αλλά και στους αρμόδιους φορείς της χώρας, ως μέσο πίεσης για την ενδυνάμωση του αιτήματός μας.
Οι υπογραφές που συνεχίζουν να συγκεντρώνονται θα κατατεθούν στο Δήμο Πολίχνης, Θεσσαλονίκης, που φιλοξενεί το Τσίρκο MEDRANO με σκοπό τη διακοπή των παραστάσεών του.
Η προσπάθεια συγκέντρωσης υπογραφών θα συνεχιστεί με απώτερο σκοπό η Ελλάδα να γίνει χώρα ελεύθερη από τσίρκο με ζώα.

Ακόμη, καλούμε τους πολίτες, γονείς και εκπαιδευτικούς να μην επισκέπτονται τσίρκο με ζώα ακόμη κι αν έχουν δωρεάν εισιτήρια. Δεν είναι διασκέδαση. Πρόκειται για παραστάσεις πόνου και εξευτελισμού. Τα παιδιά μας δικαιούνται ψυχαγωγίας στη φύση και περιβαλλοντικής αγωγής και όχι ψευδείς εικόνες εγκλεισμού και άσκοπης επίδειξης της άγριας ζωής.
Εκδρομές σε κοντινά και μακρινά δάση προσφέρουν βιωματική προσέγγιση για τη φύση και καλλιεργούν την αγάπη για το περιβάλλον.
Με την πεποίθηση ότι η άγρια ζωή είναι κομμάτι της ζωής μας υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα της προστασίας και διατήρησης της άγριας ζωής στο φυσικό της βιότοπο, ενάντια σε οποιαδήποτε ανθρώπινη συμπεριφορά εκμετάλλευσης των άγριων ζώων και αντιπροτείνουμε το καθεστώς διαβίωσης σε ημιελεύθερο περιβάλλον για άγρια ζώα που δεν μπορούν να επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο διαβίωσης.

H Έκθεση του ΟΗΕ για την εκτροφή βοοειδών

"Η εκτροφή των βοοειδών παράγει περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από την οδήγηση αυτοκινήτων, προειδοποιεί έκθεση του Ο.Η.Ε.
29 Νοεμβρίου 2006 - Η εκτροφή βοοειδών παράγει περισσότερα αέρια θερμοκηπίου (προξενούν τη παγκόσμια θέρμανση) από όσα οι μεταφορές (όπως μετριούνται σε αντιστοιχία CO2) και απαιτούνται επειγόντως καλύτερες μέθοδοι παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης διατροφής των ζώων για να μειωθεί η εντερική ζύμωση και οι επακόλουθες εκπομπές μεθανίου, σύμφωνα με μια νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.."

Mars και πειραματόζωα


Η εταιρεία γλυκών Mars συνεχίζει να χρηματοδοτεί πειράματα με ζώα. Ποντίκια ταϊζονται με ένα συστατικό των γλυκών και υποχρεώνονται να κολυμπήσουν σε μία πισίνα με μπογιά και νερό. Τα ποντίκια έπρεπε να προσπαθήσουν να βρούν μία εξέδρα για να μη πνιγούν, μόνο και μόνο για να σκοτωθούν και διαμελιστούν αργότερα. Σε ένα άλλο απάνθρωπο πείραμα που υποστηρίχθηκε από την Mars, ποντίκια ταϊστηκαν με κακάο, δίνοντάς τους μετά ως ηρεμιστικό διοξείδιο του άνθρακα, για να συλλέξουν το αίμα με βελόνα κατευθείαν από την καρδιά τους.
Πιέστε την Mars να σταματήσει να χρησιμοποιεί πειραματόζωα
και σταματήστε να αγοράζετε να αγοράζετε τα προϊόντα της μέχρι να το κάνει!

10/10/07

Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων

Η Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (Παρίσι, 1978)

4η Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Αρθρο 1: Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.

Αρθρο 2: Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις του για το καλό των ζώων. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδα, προσοχή και προστασία από τον άνθρωπο.

Αρθρο 3: Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική, πρέπει να γίνεται στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμία πρόκληση αγωνίας του ζώου.

Αρθρο 4: Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο - γη, θάλασσα, αέρα - και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου, ακόμη και αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς, είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη των δικαιωμάτων αυτού.

Αρθρο 5: Κάθε ζώο που, από παράδοση, θεωρείται κατοικίδιο, δικαιούται να ζήσει με τον ρυθμό και με τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.

Αρθρο 6: Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου, έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.

Αρθρο 7: Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.

Αρθρο 8: Οποιοσδήποτε πειραματισμός επάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός κ.λ.π. αντίθετα προς τα δικαιώματα των ζώων, εφ' όσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα, από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.

Αρθρο 9: Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.

Αρθρο 10: Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων, για τη διασκέδαση του ανθρώπου. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα, αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.

Αρθρο 11: Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.

Αρθρο 12: Κάθε πράξη που προκαλεί τον θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί γενοκτονία, έγκλημα απέναντι στο είδος. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.

Αρθρο 13: Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και στο σινεμά με θύματα ζώα, πρέπει να απαγορευθεί, και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.

Αρθρο 14: Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν από τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.