"Δεν ειναι ο ανθρωπος εκπληκτικο ζωο;.."

"Δεν είναι ο άνθρωπος εκπληκτικό ζώο;.."
..Σκοτώνει άγρια ζώα - πουλιά, καγκουρό, ελάφια, ένα σωρό άγριες γάτες, ποντίκια, αλεπούδες και ντίνγκος - με τα εκατομμύρια για να προστατέψει τα κτηνοτροφικά ζώα και τις τροφές τους. Μετά σκοτώνει τα κτηνοτροφικά ζώα με τα εκατομμύρια και τα τρώει. Αυτό με τη σειρά του σκοτώνει τον άνθρωπο με τα εκατομμύρια, διότι τρώγοντας όλα αυτά τα ζώα οδηγείται σε εκφυλιστικές και θανατηφόρες αρρώστιες όπως τα καρδιακά νοσήματα, τα νοσήματα των νεφρών και τον καρκίνο. Οπότε τότε ο άνθρωπος βασανίζει και σκοτώνει εκατομμύρια ακόμα ζώα για να ψάξει να βρει γιατρειά για αυτές τις αρρώστιες. Αλλού, εκατομμύριο άλλοι άνθρωποι πεθαίνουν από πείνα και υποσιτισμό γιατί το φαγητό που θα μπορούσαν να φάνε χρησιμοποιείται για να παχύνει τα κτηνοτροφικά ζώα. Εντωμεταξύ, κάποιοι άνθρωποι πεθαίνουν με θλιμμένο γέλιο για την παραλογία του ανθρώπου, που σκοτώνει τόσο εύκολα και τόσο βίαια, και μία φορά τον χρόνο, στέλνει κάρτες που προσεύχονται για "Ειρήνη πάνω στην γη"."
Ντάβιντ Κόατες "Η βιομηχανική φάρμα του γερο-Μακντόναλν"

Περιβαλλον

23/10/07

Υπερθέρμανση του πλανήτη

Η υπερθέρμανση του πλανήτη, καλείται πλεόν η μεγαλύτερη πρόκληση του ανθρωπίνου είδους, καθώς και η μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή. Η επιστημονική κοινότητα λέει πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πραγματικότητα κι ότι ευθύνεται κυρίως ο άνθρωπος γι’ αυτό. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες εκπέμπουν τεράστιες ποσότητες αερίων που εμποδίζουν την θερμότητα να διαφύγει από την ατμόσφαιρα της γης. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αυτό το φαινόμενο θα οδηγεί όλο και περισσότερο σε καταστροφικά φυσικά φαινόμενα, όπως πιο συχνή και έντονη λειψυδρία, πλημμύρες και τυφώνες, αλλά και ξεσπάσματα ασθενειών.
Οι επιστημονες επίσης προειδοποιούν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη, απειλεί τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων και ανυπολόγιστων ζώων. Πολλοί ευσυνείδητοι άνθρωποι προσπαθούν να βοηθήσουν στη μείωση του φαινομένου οδηγώντας αυτοκίνητα που εκπέμπουν λιγότερους ρίπους και χρησιμοποιώντας λάμπες που δεν καταναλώνουν πολλή ενέργεια. Αν και αυτό βοηθά, η επιστήμη δείχνει ότι, το να γίνουμε χορτοφάγοι είναι μάλλον ο πιο δραστικός τρόπος να πολεμήσουμε την υπερθέρμανση.
Σε έκθεση των Ηνωμένων Εθνών το 2006, ειπώθηκε ότι η κτηνοτροφία παράγει περισσότερα «αέρια θερμοκηπίου» από όλα τα αυτοκίνητα και φορτηγά του κόσμου. Ο Henning Steinfeld από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Η.Ε., ανέφερε ότι η κτηνοτροφία είναι «ένας από τους πιο σημαντικούς συντελεστές των σημερινών περιβαλλοντικών προβλημάτων».
Διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο, και νιτρώδες οξείδιο προκαλούν κατά το μεγαλύτερο μέρος την υπερθέρμανση. Η εκτροφή ζώων για τροφή είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές διοξειδίου του άνθρακα, και η μοναδική, μεγαλύτερη πηγή εκπομπών μεθανίου και νιτρώδους οξειδίου.
Διοξείδιο του Άνθρακα: Η καύση φυσικών καυσίμων (όπως πετρέλαιο και βενζίνη) απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα, το πρωταρχικό αέριο που ευθύνεται για την υπερθέρμανση. Η παραγωγή μίας θερμίδας ζωικής πρωτείνης, απαιτεί πάνω από 10 φορές περισσότερα φυσικά καύσιμα –απελευθερώνοντας πάνω από 10 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα- απ’ ότι η παραγωγή μίας θερμίδας φυτικής πρωτείνης. Η εκτροφή των ζώων με μαζικές ποσότητες σιτηρών και νερού, στην συνέχεια η σφαγή τους, η επεξεργασία, η μεταφορά και η αποθήκευση του κρέατος, απαιτεί τεράστια ποσά ενέργειας. Επιπροσθέτως, υπέρογκα ποσά διοξειδίου του άνθρακα απόθηκεύονται στα δέντρα και απελευθερώνονται κατά την καταστροφή τεραστίων εκτάσεων δασών για να παρέχουν βοσκοτόπια και καλλιέργεια σπαρτών για την εκτροφή. Ενώ πάνω απ’ όλα αυτά, η κοπριά των ζώων, επίσης απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.
Θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε το κανονικό σας αυτοκίνητο με ένα υβριδικό, και κάνοντας αυτό να εμποδίσετε περίπου έναν τόνο διοξειδίου του άνθρακα να εισέλθει στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο, αλλά σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Σικάγο, η χορτοφαγία είναι πιο αποτελεσματική στον πόλεμο της υπερθέρμανσης. Ένας χορτοφάγος εμποδίζει, κατά προσέγγιση, 1,5 τόνο διοξειδίου του άνθρακα να εισέλθει στην ατμόσφαιρα, σε σχέση με έναν κρεατοφάγο. Τα μαθηματικά είναι απλά, θα μπορούσες να ξοδέψεις περισσότερα από 20.000 σε ένα υβριδικό και ακόμα να συνεχίζεις να εκπέμπεις 50% περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από το αν σταματούσες να τρώς κρέας και άλλες ζωικές τροφές.
Μεθάνιο: Τα δισεκατομμύρια κοτόπουλα, γαλοπούλες, γουρούνια και αγελάδες που συνωστίζονται στα εκτροφεία κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν τεράστια ποσά μεθανίου, και κατά την πέψη και από τις εκτάσεις των κοπρώνων που είναι γεμάτες περιττώματα. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι κάθε λίβρα μεθανίου είναι πάνω από 20 φορές πιο δραστική από το διοξείδιο του άνθρακα στην παγιδευμένη θερμότητα της ατμόσφαιράς μας. Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας δείχνει ότι η κτηνοτροφία είναι η μεγαλύτερη πηγή εκπομπής μεθανίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Νιτρώδες οξείδιο: Είναι 300 φορές πιο δραστικό σαν αέριο υπερθέρμανσης από το διοξείδιο του άνθρακα. Σύμφωνα με τα Ην.Ε., οι βιομηχανίες κρέατος, αυγών και γαλακτοκομικών υπολογίζονται να ευθύνονται για το υπερβολικό 65% της παγκόσμιας εκπομπής νιτρώδους οξιδείου.
Μπορείτε να βοηθήσετε να Σταματήσει η Υπερθέρμανση του Πλανήτη!
Το πιο δυναμικό βήμα που μπορούμε να πάρουμε ο καθένας από μας για να αποτρέψουμε το φαινόμενο, είναι να σταματήσουμε να τρώμε κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά.
Κάντε μία δέσμευση 30 ημερών χορτοφαγίας, σήμερα, και αρχίστε να βοηθάτε το περιβάλλον κάθε φορά που τρώτε.
(πηγή Peta.org)

Δεν υπάρχουν σχόλια: