"Δεν ειναι ο ανθρωπος εκπληκτικο ζωο;.."

"Δεν είναι ο άνθρωπος εκπληκτικό ζώο;.."
..Σκοτώνει άγρια ζώα - πουλιά, καγκουρό, ελάφια, ένα σωρό άγριες γάτες, ποντίκια, αλεπούδες και ντίνγκος - με τα εκατομμύρια για να προστατέψει τα κτηνοτροφικά ζώα και τις τροφές τους. Μετά σκοτώνει τα κτηνοτροφικά ζώα με τα εκατομμύρια και τα τρώει. Αυτό με τη σειρά του σκοτώνει τον άνθρωπο με τα εκατομμύρια, διότι τρώγοντας όλα αυτά τα ζώα οδηγείται σε εκφυλιστικές και θανατηφόρες αρρώστιες όπως τα καρδιακά νοσήματα, τα νοσήματα των νεφρών και τον καρκίνο. Οπότε τότε ο άνθρωπος βασανίζει και σκοτώνει εκατομμύρια ακόμα ζώα για να ψάξει να βρει γιατρειά για αυτές τις αρρώστιες. Αλλού, εκατομμύριο άλλοι άνθρωποι πεθαίνουν από πείνα και υποσιτισμό γιατί το φαγητό που θα μπορούσαν να φάνε χρησιμοποιείται για να παχύνει τα κτηνοτροφικά ζώα. Εντωμεταξύ, κάποιοι άνθρωποι πεθαίνουν με θλιμμένο γέλιο για την παραλογία του ανθρώπου, που σκοτώνει τόσο εύκολα και τόσο βίαια, και μία φορά τον χρόνο, στέλνει κάρτες που προσεύχονται για "Ειρήνη πάνω στην γη"."
Ντάβιντ Κόατες "Η βιομηχανική φάρμα του γερο-Μακντόναλν"

Περιβαλλον

21/6/12

Προβλήματα υγείας των σκύλων


προβλήματα υγείας του σκύλουΟι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι τα σκυλιά μπορούν να αναπτύξουν μερικά μόνο προβλήματα υγείας στη ζωή τους και ότι τα προβλήματα αυτά είναι ειδικά για σκύλους. Αλλά τα σκυλιά μπορούν να παρουσιάσουν τα ίδια προβλήματα υγείας με τους ανθρώπους και οι θεραπείες είναι παρόμοιες με αυτές για τον άνθρωπο. Το σκυλί σας δεν είναι πολύ διαφορετικό από εσάς και δεδομένου ότι δεν μπορεί να μιλήσει για τον εαυτό του, πρέπει να μπορείτε να αναγνωρίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας παρουσιάζει.
Τα σκυλιά μπορούν να αναπτύξουν διαβήτη το ίδιο με τους ανθρώπους. Αν παρατηρήσετε το σκυλί σας χάνει βάρος, τρώει ή πίνει περισσότερο από το συνηθισμένο ή ουρεί συχνά, επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας. Εκείνος θα κάνει μια σειρά από εξετάσεις αίματος για να καθορίσει εάν ο σκύλος σας έχει διαβήτη ή όχι. Αν διαγνωστεί διαβήτης, αντιμετωπίζεται με ενέσεις ινσουλίνης. 
Η αρθρίτιδα είναι μια κοινή ασθένεια στα μεγάλα σκυλιά. Το καλύτερο για τα σκυλιά με αρθρίτιδα είναι η επαρκής ανάπαυση. Η πολύ άσκηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε βλάβη των αρθρώσεων. Εκτός από τη θεραπεία που θα συστήσει ο κτηνίατρος, είναι σημαντικό να διατηρήσετε υπό έλεγχο το βάρος του. Τα σκυλιά μπορούν να γίνουν παχύσαρκα ακριβώς όπως οι άνθρωποι, ειδικά αν το επίπεδο δραστηριότητάς πέφτει με τα χρόνια. Η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει υπερβολική ζημιά στις αρθρώσεις.
Το σκυλί σας μπορεί επίσης να αναπτύξει αλλεργίες σε ορισμένες περιβαλλοντικές τοξίνες. Αλλά αντί των αναπνευστικών συμπτωμάτων που εμφανίζουν οι άνθρωποι, στα σκυλιά τα συμπτώματα αλλεργίας εκδηλώνονται με υπερβολικό ξύσιμο. Επίσης, δαγκώνουν ή  γλείφουν τα πόδια τους υπερβολικά. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το ξύσιμο μπορεί να οδηγήσει σε δευτερογενείς λοιμώξεις του δέρματος, όπως μυκητίαση. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να συμπεράνει εάν η αιτία του υπερβολικού ξυσίματος οφείλεται σε αλλεργίες.
Ο κατάλογος των ασθενειών και των παθήσεων που μπορεί να αναπτύξει ο σκύλος όσο μεγαλώνει, είναι μεγάλος. Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να είστε πολύ προσεκτικοί. Να γνωρίζετε τις ρουτίνες και τις ιδιομορφίες του σκυλιού σας. Αν το παρατηρήσετε τον ενεργεί διαφορετικά λάβετέ το υπ’ όψιν. Το σκυλί σας μπορεί κάποιες ημέρες απλώς να μην αισθάνεται καλά, αλλά αν αυτό συνεχιστεί και ενεργεί περιέργως θα πρέπει να τον πάει στον κτηνίατρο. Ο κτηνίατρος πιθανότατα θα κάνει εξετάσεις αίματος ή ακτινογραφίες για να καθορίσει το πρόβλημα. 
Το σκυλί σας δεν είναι και πολύ διαφορετικό από εσάς. Αξίζει μια ευκαιρία σε μια πλήρη κι ευτυχισμένη ζωή. Αν έχει διαγνωσθεί πως έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, ακολουθείστε τη σύσταση του κτηνιάτρου σας για θεραπεία. Με την πρόοδο των ιατρικών παρεμβάσεων για τα ζώα, η ευθανασία δεν είναι πλέον η μοναδική επιλογή για ένα άρρωστο σκυλί.